Makeup Bar

Makeup Bar

Hogyan legyek szép? - 3. rész - Hogyan vásároljak alapozót?

2014. október 15. - Makeup Bar

babett_berkes_makeup_eskuvoi_divat_smink_alapozas.jpgÖrök probléma az alapozó vásárlásakor, hogy az milyen legyen? Milyen márka, milyen állagú, milyen színű, milyen fedésű és mennyiségű.

Általánosságban azt gondolom, hogy nem szabad minden nap alapozót használni (hétvégén pihenjen a bőröd is:) és nyáron ha nem muszáj, egyáltalán ne használj! Hadd érje a nap, a levegő, a víz, hagyj a bőrödnek is időt hogy megújuljon és pihenjen. Ezen kívül ajánlott télen és nyáron is (ha nem bírod ki, hogy ne használj) fényvédő faktorral ellátott alapozót választani.

1. Milyen bőrtípusod van?

Nagyon fontos, hogy a bőrtípusodnak megfelelően válassz alapozót. Ha nem tudod milyen a bőröd, kérj tanácsot a kozmetikusodtól.

Normál bőrre: választhatsz több féle alapozóból, hiszen abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy a te bőrödön jól fog mutatni bármilyen állagú alapozó.

Szárazz bőrre: válassz hidratáló tartalmú folyékony alapozót és lehetőleg a használata előtt is kend be az arcod, nyakad olyan hidratáló arckrémmel, amely felszívódik és nem hagy olajos réteget az arcon vagy használj valamilyen primer terméket, ami segít a bőrt kiegynelíteni, felkészíteni a sminkelésre. A száraz bőrön nagyon rosszul mutat az alapozó ha előtte nincs hidratálva, hiszen helyenként beszívhatja a bőr és foltos lehet.

Zsíros bőrre: válassz olajmentes és mattító alapozót. Majd tegyél még a bőrszínnel megegyező színű púdert vagy transzparens (színtelen, átlátszó) púdert, hogy lefixáld. Illetve vidd magaddal, hogy napközben az arc T vonalán frissíteni tudd azt és eltüntesd az újra kialakuló csillogást.

2. Milyen fedésű legyen?

Megint csak fontos, hogy vedd figyelembe, hogy milyen hatást szeretnél elérni az alapozóddal. Van aki nem szeretné, hogy látszódjon az arcán, van aki pedig szereti, ha teljesen homogén textúrát kap a bőre és mindent ’eltakar’ az alapozó.

Azoknak akik szinte soha vagy nagyon naturálisan festik magukat, vagy nagyon fiatalok ajánlom a színezett hidratáló krémeket vagy a BB krémeket. Ezek olyanok, mintha szinte nem is lenne az arcon semmilyen alapozó.

A fedés tekintetében nagyjából még három fajtát különböztetünk meg.

1. Gyengén fedő alapzó (angolul sheer):

Ez egy áttetsző, könnyű alapozó, a legjobban hasonlít a natúr bőrhöz, mintha csak tisztán a bőröd lenne látható.

2. Közepesen fedő alapozó (angolul medium coverage):

Ez az alapozó már elfedi a bőr hiábáit is, de nem kelt maszk hatást.

3. Teljesen fedő alapozó (angolul full coverage):

Ezt azoknak ajánlom, akiknek problémás a bőre. Ezt is meg kell tanúlni szépen felvinni, mert a jobb minőségű, teljes fedést nyújtó alapozókat is fel lehet úgy tenni, hogy ne úgy nézz ki, mint aki maszkot visel.

3. Milyen színű legyen az alapozó?

Aki nagyon alapos akar lenni, annak téli és nyári alapozója is van, mert mindkét időszakban más a bőrszínünk. Aki pedig még alaposabb, az figyel arra is, hogy ha több színű a bőr az arcán, a kiegyenlítéshez is több színre van szüksége.

Mindenképpen oldd meg, hogy természetes fénynél nézd meg az alapozót a bőrödön. Ha üzletben a neonfényeknél próbálod kitalálni, hogy melyik jó neked, biztos, hogy kidobsz egy csomó pénzt az ablakon!

Ha temékmintád van, vidd haza és otthon nézd meg nappal. Ha plázában vásárolsz, a mintából nyomj a kezedre, több, hasonló árnyalatból is, hogy ne kelljen visszarohangálni. És igen, tudom, vicces, de menj ki az áruházból vagy ülj be az autóba és ott próbáld ki magadon. Legyen nálad egy kis tükör a mutatványhoz:) Ezreket spórolhatsz hidd el!

Ne a kézfejeden nézd meg a színt, hanem az arcodon, a fül alatt, az állkapocs csontján. Ugyanis az arc és nyak színe nagyrészt mindenkinél eltér és ezt is figyelembe kell venni. Ne üssön el, a legjobb, ha úgy néz ki, minta semmit nem kentél volna magadra.

4. Milyen márkát vegyél?

Próba, próba, próba!

Rengeteg cég gyárt alapozót, mindenki más szempontok miatt teszi le a voksát egy-egy márka mellett. Az előzőekből tanúlva, már te is sokkal hatáozottaban nyúlhatsz a polcon a termékek után. Persze a pénztárcádtól is függ, de én azt szoktam mondani, hogy ezen nem érdemes spórolni, ha éppen egy drágább felel meg. De! Ne rohanj be az első plázába és ne vedd meg a legdrágábbat, mert akkor biztosan az a legjobb! Nincs két egyforma bőr, tehát lehet, hogy a barátnődnek nagyon bejött a Chanel, de lehet, hogy neked nem fog! Még szerencse, hogy kipróbálhatod az övét:)

Tökéletes az Astor vagy Bourjois is, ha neked arra van pénzed és azok közül valamelyik megfelel a kritériumaidnak. Próbáld ki!

Én mit használok?: Személy szerint Lancome Teint Miracle-t, ami egy olajmentes, tápláló formula. Különleges, igazán nem is látható csillogást biztosít (nem fényes), ami által gyönyörűen kiegyenlítődik a bőr, fényvédővel ellátott és egész nap tart. Mindemelett egészen természetes hatást kelt, nem látszik a bőrön, de mégis jól fed. Tökéletes a száraz bőrűeknek, nekem bejött, de Te először próbáld ki! Használtam már MAC Studio Fix Fluid-ot is például, de nem szerette a bőröm. Ettől függetlenül nagyon sok jó termékük van, ez az alapozó is jó, csak nekem nem volt jó, neked lehet, hogy a legjobb lenne, próbáld ki!

5. Milyen mennyiséget vegyél?

Tudom ez furcsán hangzik, mert a termékek nagyrészéből nincs választási lehetőséged, nem árulnak több kiszerelésben. Általában, ha valaki nem extrém módon használja őket, akkor 1 évig is kitarthat egy 30 ml-s üvegcse.

Pár gyártó már elkezdett kisebb kiszerelésben is piacra bocsátani alapozót. Azért kérdezd meg vásárlás előtt, mert ha van ilyen és tudod magadról, hogy nem minden nap fogod használni, elegendő kisebb mennyiséget beszerezned, hiszen ezeknek is van szavatossági ideje.

A bejegyzés trackback címe:

https://makeupbar.blog.hu/api/trackback/id/tr196795509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása